четвъртък, 31 януари 2008 г.

Интериорно озеленяване



Цветни идеи за офиса

Тенденциите в съвременното строителство и обзавеждане на офис-сгради все повече налагат използването на материали като стъкло , инокс , полимерни подови покрития и др. - изкуствени продукти които водят до създаване на жизнена среда която е далеч от естествената за човека .
Макар и подсъзнателно прекъсването на връзката между човека и природата се отразява неблаготворно върху човешката психиката и влияе негативно върху емоционалното ни състояние .
Умелото използване на цветята в офиса е най доброто средство за възстановяване на нарушената хармония с околната среда .
Дори и едно малко стръкче цвете поставено във ваза е способно разведри атмосферата на работното ви място .
В настоящият брой ще ви представим няколко идеи за създаване на красива и полезна работна среда .


Жив кът на терасата .



Ако разполагате с привилегията да имате тераса към офиса и желаете да я превърнете в един малък оазис от бетонната пустиня , тук ще ви предложим една идея от която може да се възползвате .
За изграждането на този жив кът сме използвали комбинацията от аранжирани сандъчета с цветя и жива стена от вечнозелени растения в кашпи .


Аранжиране на тераса със сезонни



едногодишни цветя


Представяме ви един по нестандартен начин по на аранжиране на сандъчета - в случая използваме три различни по вид цветя групирани по цветове .
За основен вид сме избрали Импасианс –разположен по средата , за придаване на обем може да използваме разсади от Гипсофил или Алисум
Най- отпред поставяме каскадните стелещи растения – в случая Бакопа .
Растенията изискват редовно поливане и подхранване както и премахване на прецъфтелите цветове .
В средата на лятото така аранжираните растения ще предстявляват един огромен жив букет .




Интериорни растения


За съжаление средата в офиса се оказва неблагоприятна за повечето от стайните растения .Наличието на климатик , и щори които възпират светлината са сред основните фактори възпрепятващи правилният разтеж на растението и е редно да се съобразим с тях при избора на растенията за офиса .
Ще ви представим идея за интериорно озеленяване само с един вид растение - Philodendron scandens – Лазещ Филодендрон .Изключително лесен за отглеждане вид с многообразни възможностти за изполване – като висящо , стелещо се или увивно растение – при наличието на специална опора – потус.
Видът не е взискателен към светлината . Вкоренява се лесно чрез резник потопен във вода .




Композиции от сухи цветя и естествени природни материали .

Ако на работното ви място липсват необходимите условия за отглеждане на каквито и да е растения –недостатъчна светлина , необходима температура или просто нямате възможност или желание да полагате грижи за тях - сухите аранжировки са една добра алтернатива на интериорните растения . В последните няколко години редица фирми осъществяват внос на сухи екзотични продукти подходящи за декорация .Може да си закупите отделни елементи които сами да аранжирате в подходящ съд или да се обърнете към професионалните услуги на аранжор – декоратор .


Автор : Васил Александров
http://www.elegance-garden.com/